
BAYRAM TATİLİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALARDA MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLAR
Bayram Tatilinde Yapılacak Çalışmalarda Merak Edilen Sorular ve Cevaplar
1) İŞÇİ BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞMAK ZORUNDA MI?
Toplu İş Sözleşmesi, İş Sözleşmesi bir hüküm bulunmaması veya sonradan muvafakatname vermedi iseniz bayram tatilinde çalışmak zorunda değilsiniz. İş sözleşmesinde veya sonrasında böyle bir izin verildi ise işçi çalışmaktan kaçınamaz.
2) ARİFE GÜNÜ ÇALIŞMA YAPAN İŞÇİNİN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Bir işçinin arife günü çalışması halinde ücreti tam yevmiyesi üzerinden ödenmelidir. Bu ödemeye ilave olarak bayram tatilinin başladığı 13.00’dan sonra çalışılan her 1 saat için işçinin 1 saatlik ücrete ilave yarım ücret hesaplanıp ödenmelidir. Örneğin günlük ücreti 800 TL olan bir işçi arife günü gündüz mesaisinde çalışacak ise 800 TL +400 TL Toplamda 1200 TL almalıdır.
3) BAYRAM TATİLİ GÜNLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİNİN ÜCRETİ NASIL ÖDENMELİDİR?
Bayram tatilinde çalışan işçinin ücreti tam olarak ödenmelidir. Çalışmayan işçiden ise ücret kesintisi yapılmamalıdır. Bayram tatilinde çalışan işçilere çalıştıkları her gün için ilave 1 yevmiye ödenmelidir. Yani ücreti %100 zamlı ödemelidir.
Örneğin günlük ücreti 800 TL olan bir işçi 3 günlük bayram tatilinde çalışmaz ise toplam 2400 TL, çalışır ise 2400+2400= 4800 TL ücret almalıdır.
4) BAYRAM TATİLİNDE SADECE 1 SAAT ÇALIŞAN İŞÇİNİN ÜCRETİ NE OLMALIDIR?
Bayram tatilinde bir saat bile çalışan işçiye çalışmanın olduğu günün ücreti tam ödenmelidir. Örneğin günlük 800 TL ücret alan işçi Ramazan Bayram’ının 1 inci günü sadece 1 saat işe gelse dahi Normal Ücret + 1 Günlük Ek ücret) toplam 1600 TL ücrete hak kazanacaktır.
5) BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞTIRILMASI HALİNDE HAFTALIK 45 SAAT ÇALIŞMA SÜRESİNİ AŞAN İŞÇİ AYRICA FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNE HAK KAZANIR MI ?
Bayram tatilinde çalışılması halinde, haftalık çalışma süresi 45 saati aşarsa ayrıca bir de bu çalışmalar için fazla mesai ücretinin ödenmesi gerekir. Yani 1 yevmiye hiç çalışmada alınacak yevmiye + 1 yevmiye bayram tatilinde çalıştığı için ödenecek yevmiye + 0,5 yevmiye fazla mesai ücreti şeklinde 2,5 Yevmiye ödenmelidir.
6) BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞTIRILAN İŞÇİYE ÇALIŞMASINA KARŞILIK BAŞKA BİR GÜN SERBEST ZAMAN KULLANDIRILABİLİR Mİ?
Yasalarımıza göre işçi yaptığı fazla çalışmalar için serbest zaman kullanabilir, işçinin yapmış olduğu her bir saat fazla mesai için bir buçuk saat serbest zaman hakkı vardır. Ancak bayram tatilinde böyle bir hak bulunmamaktadır. Çalışan işçiye serbest zaman kullandırılamaz. Bu sürelerin ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir.
7) BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞMA YAPAN İŞÇİNİN %100 ZAMLI ÜCRETİNDEN HERHANGİ BİR KESİNTİ YAPILIR MI?
İşçinin yapmış olduğu fazla çalışma, bayram ve genel tatil çalışmasından SGK primleri, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
8) UZAKTAN (EVDEN) ÇALIŞMA YAPAN İŞÇİYE BAYRAM ÇALIŞMASI ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?
Uzaktan çalışan işçi, diğer işçilerden ayrı bir uygulamaya tabi değildir. Bayram tatilinde uzaktan çalışılması durumunda da %100 zamlı ücret ödenmelidir.
9) BAYRAM TATİLİ YILLIK İZİN HAKKINDAN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?
Bayram Tatili, yıllık izin hesabından düşülemez. Ramazan Bayramı tatili nedeni ile işçinin yıllık izin hakkında mahsup edilemez. İşverenin bayramda geçen süreyi yıllık izin hakkından düşmesi ve işçiye yıllık izin kullandırmaması işçiye haklı nedenle fesih hakkı verir. Ancak Devletin memurlara idari izin verdiği günler için, özel sektör işyerlerinin de işçilerine izin kullandırması mümkün olmayacağından; bu günler için işçi işverenin kabul etmesi halinde yıllık izin kullanabilir.
10) İŞ SÖZLEŞMESİ FAZLA ÇALIŞMALAR DAHİL OLACAK ŞEKİLDE DÜZENLENEN İŞÇİ BAYRAM TATİLİNDE ÇALIŞMASI HALİNDE AYRICA ÜCRETE HAK KAZANIR MI?
İşveren ve işçinin aralarında anlaşması halinde aylık ücrete fazla mesai dahil edilebilir ancak; Yıllık 270 saatin üstündeki çalışmalar ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar aylık ücrete dahil edilemez. Bu sürelerin ücretinin ayrıca ödenmesi gerekir.
11) BAYRAM TATİLİ ÜCRETİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Bayram çalışması ücretinde zaman aşımı süresi 5 yıldır. Bayram çalışması ücretinde zaman aşımı süresi iş akdi fesh edildiği tarihten itibaren başlamaz. Ücret alacağının olduğu tarihten itibaren başlar. İşçi 10 yıldır aynı işyerinde çalışsa bile sadece iş akdi feshedildiği tarihten geriye dönük 5 yıllık süre içerisindeki alacağını talep edebilir.
Merak ettiğiniz sorular için ileteşime geçin.
Bu Hikayeyi Paylaşın, Platformunuzu Seçin!
SON YAZILARIMIZ